Kjære hytteelskere. Kjære dere som ønsker å bruke hytta også i krisetid. Vi som bor i hyttekommunene forstår at dere vil hit.

Folkeregisteret og hyttekommuner opplever at mange hytteeiere ønsker å melde flytting til hytta. Hadde det bare vært et reelt ønske om å bo mer landlig (men det står vel på et vis #hyttepåske2020 nederst i hjørnet på samtlige søknader.)

For vet dere: Vi i hyttekommunene ønsker dere så hjertelig velkomne! Livet på bygda er givende og fint, også for oss som hverken har bodd her i generasjoner, driver gård eller snakker rett dialekt.

I pose eller sekk

Vi i gründerbedriften Kraftverk er eksempler på to som har begge tatt et valg om å bo i en typisk hyttekommune, på Nordvestlandet. Ingen av oss kommer herfra. Begge elsker Oslo og reiser dit ofte. Vi har begge høy utdannelse og ingen jobb lokket oss hit. Vi har forlatt drømmejobber og drømmekarrierer i storbyen. Vi kunne tjent mye mer der. Nå må vi skape noe annet. Ett element i valget om å likevel bo på bygda, er nærheten til naturen, avstanden mellom bebyggelsen, utsikten til fjell og fjord. Alt dette kommer godt med i krisetider – det var ikke en del av beregninga, men kommer overraskende godt med nå. Og det er jo det hyttefolka også vil ha. Lavere smittefare, større plass, bedre utsikt, å være midt i turterrenget.  De vil ha i pose og sekk. Også når krisa setter inn. Gode jobber i byen, spennende liv med mye gøy og sjalabais.  Og et tilbaketrukket liv på hytta i mange helger og ferier. – Vårt andre hjem, sier dere.

Forståelig: Vi vil også ha begge deler. Men dere, ingen kan få det nå. Hvorfor skal dere få i både hus og hytte når krisa setter inn? Dere har valgt å bo på det sentrale Østlandet, eller i en annen sentral del av landet, det er ofte vi misunner dere det.  Men nå, når krisa ligger over oss, må vi alle stå ved det valget vi har gjort i fredstid. På kort sikt betyr det byen for dere. Bygda for oss. For vi kan ikke ha Oslo-påske eller dra til leiligheten i Trondheim. Byhyttene blir også stående tomme i år. 

Hyttehimmelen

Men – det finnes en fantastisk mulighet: Hvis dere er så glade i hyttelivet, så glade i utsikten og masse plass, så kan dere komme etter! Kom til oss! Å bo i distriktene i verdens beste land er faktisk helt, helt rått. Tenk å stå opp hver dag til fuglekvitteret. Alt det dere elsker på hytta. Dere kan få det. Snart. Hver dag, hele året. Når bare krisa er over. For distrikts-Norge trenger et mangfold av mennesker, akkurat som byen. Vi trenger folk med høy kompetanse, bredt perspektiv, andre erfaringer enn oss selv. Vår kommune har flest doktorgrader i forhold til innbyggertallet i hele Norge, så dere får godt selskap. Det eneste dere trenger å gjøre er å velge annerledes enn dere hittil har gjort.  Velkommen til bygda!

Synnøve Nes og Unn Catodotter Fyllingsnes står bak bygdeutviklingsbedriften Kraftverk på Tingvoll i Møre & Romsdal. Innlegget er skrevet som respons i hyttedebatten, fra oss som bor i en hyttekommune.